Å leve med en psykopat

Sjekklisten for å avsløre psykopaten

Varsellampene bør gå på gult og over til rødt om du kjenner deg igjen disse beskrivelsene. Selv om det ofte referes til «han» gjelder mye av dette også kvinner.

Det aller første tegn du skal være oppmerksom på er når psykopaten tidlig legger all skyld på sine omgivelser for det som har gått feil i livet. Det er aldri hans eller hennes feil. Psykopaten vil aldri innrømme skyld, feilvurderinger, manglende kunnskaper eller annet som forklarer hvorfor det var noe som gikk galt. Det var alltid andres feil. Snakker han/hun om sin mor? Han eller hun har sannsynligvis ikke noe godt forhold til sin mor. Sine tidligere kjærester? De var det sannsynligvis alle noe feil med. Borderliner? Alkoholiker? Psykiske problemer? Dårlig mor? Psykopaten er veldig god til å stille diagnoser på de han/hun har hatt en «relasjon» til tidligere.

Vil gifte seg med én gang?

Er vedkommende unormalt ivrig? Insisterende? Vil han gifte seg med deg etter bare noen få stevnemøter? Blir du tidlig erklært som hans livs store kjærlighet? Vil han ha barn med deg med én gang? Er du bare hans med en gang? Er han uvanlig tidlig sjalu – om du så bare kaster et blikk på en annen mann? Sender han unormalt mange tekstmeldinger? Insisterer på å vite hvor du er og hva du holder på med?

Respekterer han deg? Tar han selv alle valg? Fra så enkelt som å velge hva dere skal spise på en restaurant – uten å spørre deg? Går dere på kino – så velger han suverent film uten å spørre hva du har lyst til å se?

Dukker han opp hjemme hos deg uventet? Går han gjennom tingene dine når han er hos deg og du gjør deg klar for å gå ut?

Er vedkommende veldig nærtagende? Tar lett en krangel? Føler seg forulempet over de minste ting? Liker vedkommende ikke dyr? Sågar grusom mot dyr? Er vedkommende utålmodig med mindre barn? Uttrykker vedkommende seg negativt om enkelte «underordnede» yrkesgrupper? Tiggere eller andre svake i samfunnet? Snakker han uvanlig mye nedsettende om de fleste? Fra dagens drosjesjåfør til regjeringen?

Har han (og da er det ofte en mann) en historie hvor han forteller om slåsskamper han har vært i? Er han «voldsom» i språkbruken? Snakker han ofte om folk som burde hatt juling?

Alle skruer løs Kjersti Marken

BESTILL BOKEN I DAG

Les Kjersti Markens samling av fortellinger som illustrerer liv i forhold, og annen livsvisdom. Noen av episodene er tatt fra eget liv, mange fra andres. Du finner livsvisdom, ironi, sorg og humor pakket inn i sjarmerende små historier som på underfundig og til tider fornøyelig vis illustrerer livet på godt og vondt.

Forlagshuset Vest sender deg boken. Pris kr. 229,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Insisterer han på å kjøre bilen? Passer han på bilnøklene? Din veske? Protesterer han om du er for lenge borte? Blir du avhørt når du er tilbake? Hvor har du vært? Hvem har du vært sammen med? Traff du noen du synest var interessante? Begynner han å bestemme hva du skal ha på deg? Begynner han å hinte om at du skal ha hans tillatelse til å gjøre ting? Vil han bestemme hvem du skal være sammen med og ikke?

Begynner han å snakke om at du skal slutte å studere? Slutte i jobben for å være sammen med han?

Fra ros til helvete på ett sekund

Kritiserer han deg det ene øyeblikket for de minste ting for så i neste øyeblikk å skryte deg opp i skyene og over-idealiserer deg? At du har fantastiske talenter og evner? Forteller han deg hvor fantastisk du er og hvor fint han har det sammen med deg? For i neste øyeblikk å se hvor elendig han har det sammen med deg og at du provoserer han. Typisk utsagn kan være «Se hva du får meg til å gjøre!»

Du har kommet så langt at dere har sex sammen. Stusser du på at han er spesielt voldsom? Uttrykker han fantasier om perversiteter f.eks voldtekt? Bruker han et voldsomt språk under akten? Slår han deg? Er han fysisk voldsom med deg? Skjeller han deg ut, for så helt plutselig snu om og unnskylde seg? Kjøper han så presanger til deg og ber om pent vær?

Kroppsspråket avslører også psykopaten. Han/hun fremstår som overlegen. Holder avstand til folk rundt seg. Liker ikke å «mingle» med andre, men holder avstand, observerende. Skal de snakke med noen i sosialt lag henvender de seg til de med opplevd høy status og unngår andre «underordnede». I restauranten krever psykopaten gjerne oppmerksomhet fra hovmester og snakker nedsettende om servitører. Psykopaten fortjener i sitt eget hode kun det beste og er alle andre overlegen. Og ja, dette stemmer for mange som er sosialt tilbaketrukket uten at de er psykopat av den grunn. Men har vedkommende trekkene foran, stemmer sannsynligvis også dette.

Sjarmerer deg i senk
Alt er lyst og lett – i starten

Psykopaten tar ofte «scenen» – i første omgang

I sosialt lag med andre er forløpet gjerne forutsigbart. De fremstår høflige og imøtekommende. Uttrykker smiger, beundring og begeistring for vedkommende – ofte for andre litt ubehagelig overdrevent. Psykopaten vil gjerne «tilhøre» eliten og bruker uttrykk og vendinger som tilsynelatende fremstiller vedkommende som kunnskapsrik og intelligent. Psykopaten er ekspert på å fremstille seg og sin bakgrunn som storartet og betydningsfull. Psykopaten vil aldri innrømme svakheter eller feil. Han/hun er i sine øyne suverent overlegen, suksessfull og gjerne beint frem genial sammenlignet med alle rundt seg. Psykopaten skryter så han tror det selv – «jeg er empatisk, intelligent, rik, lykkes med alt jeg foretar meg – og har jeg støtt på problemer, så er det andres feil.» – Dette til tross for at de som kjenner vedkommende vet at han/hun ikke har lykkes i jobb/forretninger, skole eller på noen som helst arena psykopaten har forlatt. (for å finne andre ofre.)

God på namedropping

Psykopaten er også veldig god på «namedropping» og tar gjerne seg selv med i historien om andre kjente menneskers suksess. Og ja, igjen – dette stemmer også for mange i sosialt liv uten at de kvalifiserer som psykopat. De fleste av oss lyver av og til om oss selv, og skryter i godt lag. Psykopaten lyver hele tiden om «store» og «små» ting – uten blygsel. Selv etter å ha blitt avslørt vrir psykopaten på løgnen og fortsetter som om ingenting var merket. Du vil også stusse over at psykopaten lyver om små ting, selv om løgnen tilsynelatende ikke har noen funksjon.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Psykopaten vil gjerne ha «scenen» for seg selv. Blir han avbrutt av noen han anser som underordnet vil psykopaten gjerne være utålmodig og avvisende. Det er liten interesse hos psykopaten å lytte til andre. Uansett hvilket yrke de har er de i sin grandiositet overbevist om at akkurat det de holder med på er av stor, gjerne avgjørende betydning. Og psykopaten er seriøs. Han tar seg selv veldig alvorlig. Selv den minste lille kommentar som kan oppfattes som kritikk, blir gjerne tatt opp som veldig fornærmende og sårende. Psykopatens tid er mer verdifull og betydningsfull enn andres. Han kan ikke kaste bort tiden på uviktige ting som familieforpliktelser eller forventninger til å stille opp sosialt med andre. Hans jobb eller «prosjekt» går foran alt.

Psykopaten blir i sine egne øyne misforstått og undervurdert.

Eventuelle forslag til hjelp eller råd blir mottatt som fornærmelse og en bevisst nedvurdering av hans grandiose selvbilde.

Her er sjekklisten:

  1. En psykopat vil gerne dominere og kontrollere sine omgivelser. Psykopaten «tar scenen».

  2. Han/hun virker meget sjarmerende og er ofte (i første omgang) god til å få kjæreste(r) og blir ofte likt

  3. En psykopat baksnakker gjerne andre

  4. En psykopat har overdrevne forestillinger om seg selv og fremtiden, som regel uten realisme

  5. Ingen empati med andre, særlig synest det i omgang med de psykopaten mener er «underordnede» og uten nytte

  6. En psykopat skaper splid mellom folk og er gjerne lystløgner. Typisk er at de blir tatt i løgn om ting som er åpenbart at de vil bli avslørt på.

  7. En psykopat har ofte uryddig økonomi fordi han/hun bruker mye penger på å flotte seg (gjerne dine)

  8. Han/hun har et stort behov for å oppfylle sien egne behov uten å bry seg om konsekvene.

  9. En psykopat har vanskelig for å tåle ting som gjør han/henne frustrert og kan ha lav agresjonsterskel. Noen kan også være voldelige.

  10. En psykopat mangler ansvarsfølelse og respekt for sosiale normer eller forpliktelser.

  11. En psykopat klarer ikke å være selvkritisk eller ta ansvar eller skyld for noe som går galt

  12. Regler gjelder for alle andre, det er ikke så farlig for psykopaten

  13. En psykopat mangler evner til at holde fast ved relasjoner over tid. Venner er flyktige.

  14. En psykopat er ute av stand til å føle skyld eller til å lære av sine erfaringer. De som havner i fengsel kan ikke «rehabiliteres», men fortsetter i samme spor.

 

Se du tegnene? Om mye eller store deler av dette stemmer har du svært sannsynlig å gjøre med en psykopat. Da er «alle» jeg har truffet, psykopater, innvender du kanskje. Nei – vi kan alle ha noen av disse trekkene, av-og-til, og i ulike faser i livet. Psykopaten er slik hele tiden. Røm! Kom deg unna før du er fanget i psykopatens nett. Du blir garantert skadet for livet.

 

Fortsatt usikker på om du omgås en psykopat?

Når du har lært signalene å kjenne og stoler på din intuisjon, er du klar for det meste. Du vil gjennomskue disse personlighetene ganske raskt og kan gå videre uten mer trøbbel eller bidra til å opplyse andre om hva de har blitt fanget i nettet til.  Det er nemlig lett å bli fanget og det kan skje de fleste. Husk at disse individene har et amputert følelsesliv og mangler, samvittighet og empati. De føler ikke som vanlige mennesker føler og lever derfor etter sine egne regler.

Prøv også å se hvor drama og kaos har sitt utspring. Hvem sitter i midten av stormen (gjerne i et vannglass) som blir pisket opp? Sannsynligvis en psykopat som verken smiler eller ler, som har seriøse folder i tryne der h*n gjemmer sitt sanne jeg bak en av sine utallige masker, men fryder seg innvendig og infamt over å styre og kontrollere så mange mennesker som mulig. Psykopaten har da vunnet, enn så lenge.

 

Ny bok fra Torunn Hansen

Om en oppvekst med misbruk av nære familiemdlemmer

BESTILL BOKEN I DAG!

Les Torunn Hansens ærlige bok om misbruk av sin egen onkel. Det skjedde utallige ganger gjennom oppveksten. Dessverre er dette noe som skjer i flere hjem enn vi aner! 


Modige Torunn står frem og ønsker med denne boken å fortelle sin historie. Se hvilke tegn du skal se etter hos barn! Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

 

Detektiv-regelen

Ideen er enkel, hvis du oppdager at du leker detektiv med noen, fjerner du dem fra livet ditt umiddelbart. Husker du dine ekte venner? Spiller du detektiv med dem? Cyberstalker du deres Facebook-side, og gransker deres hver eneste intensjon? Nei, selvsagt ikke. Så du vet at fellesnevneren er ekstern. Selv om denne følelsen av mistillit føles obskur og urimelig, stol på magefølelsen. Hvis du er konstant bekymret eller tviler på dine tanker, er det på tide å slutte å skylde på deg selv og begynne å handle.»

Her er noen typiske tegn på at du har med en psykopat å gjøre:

  1. Når du føler ubehag rundt denne personen og likevel vil at de skal like deg. Du avskriver det meste av deres tvilsomme adferd med at det er uheldig, tilfeldig eller ufølsomt fordi du stadig er i konkurranse med andre om deres oppmerksomhet og ros. De bryr seg tilsynelatende ikke om du forlater deres side, da de bare går videre til neste energikilde.
  2. Bruker sex som et verktøy for kontroll. Etter å ha først hektet deg på seksuell ros og smiger, trekker de seg plutselig tilbake og virker uinteresserte. Det får deg til å føle desperasjon og frustrasjon, for å sikre dem at det alltid er du som initierer fysisk intimitet. De kan bruke ord som «hore» og «tøs» for å understreke deres poeng eller åpent snakke om deres minskende sexlyst.
  3. Spammer Facebook-siden din med komplimenter, smiger, sanger, bilder og dikt. De sender deg dusinvis eller hundrevis av sms hver dag. Til slutt blir du avhengig av denne over-kommunikasjonen som en kilde til selvtillit og falsk trygghet
  4. Erklærer raskt at du er deres sjelefrende/soulmate og sier de elsker deg. Og av en eller annen grunn syns du ikke det er merkelig eller skummelt. Så forteller de deg hvor mye dere har til felles og på de første datene  eller chattene, er det de som snakker mest, og de kan knapt tro hvor perfekt du er for dem.
  5. Sammenligner deg med alle andre i deres liv. Eks-kjærester, venner, familie og din eventuelle erstatning. Når de idealiserer deg, får de deg til å føle deg spesiell ved å fortelle deg hvor mye bedre du er enn disse menneskene. Når de så degraderer deg, bruker de sammenligningen for å såre deg.
  6. Løgner og unnskyldninger. Det er alltid en unnskyldning for alt, selv for ting som ikke krever en bortforklaring. De dikter opp nye løgner raskere enn du kan stille spørsmål ved dem. De vil alltid skylde på andre, det er aldri deres feil. De bruker mer tid på å rasjonalisere egen adferd enn å forbedre den. Husk at om en psykopat noensinne ber om unnskyldning eller «viser anger», er det kun for å redde ansikt eller sørge for å holde deg på plass.
  7. De skvetter ikke for noe. Total mangel på angst og frykt og bekymring der det normalt sett burde være reaksjoner. Med mindre du avslører deres spill og bidrar til at flere avslører dem, for da kan de vise noe som ligner bekymring. Bekymring for å tape noe – tape ansikt, fordeler, beundring, energikilde med mer. I tillegg kjeder de seg lett ved alt som er familiært, som får dem til å virke rolige og avbalanserte. Mens du føler deg underlegen og over-sensitiv fordi du har normale, menneskelige følelser.
  8. Fornærmer deg med en nedlatende og fleipende holdning. De flirer når du prøver å uttrykke deg. Erting blir det primære modus for kommunikasjon i forholdet. Subtilt bagatelliserer de din intelligens og dine prestasjoner. Påpeker du dette kaller de deg overfølsom og gal.
  9. Bruker sosiale nettverk for å provosere frem sjalusi og rivalisering (triangulering) samtidig som de opprettholder sin «uskyld». I begynnelsen fokuserte de all sin oppmerksomhet på deg, men nå gjør de deg usikker på din plass i deres hjerte, ved å legge ut tvetydige videoer og status. De lurer inn tidligere ekser de baksnakket og rakket ned på, med gamle sanger og interne vitser. De deltar på ny aktivitet og ignorerer deg.
  10. Du oppdager at du leker detektiv. Det har aldri skjedd i noen annen sammenheng i andre forhold og vennskap, men plutselig har du begynt å scrolle tilbake mange år på deres Facebookside, sosiale medier og fotoalbum og Googler dem. Du gjør det samme med psykopatens eks(er). Du leter etter svar på en følelse du ikke helt kan forklare.
  11. Omgir seg med tidligere kjærester og potensielle partnere. Skryter av at deres ekser fortsatt vil ligge med dem, eller være deres venn, men forsikrer deg om at det er ingen fare. Disse menneskene gjørs på å få deg sjalu og gir inntrykk av at de er svært etterspurte.
  12. De overdriver emosjoner uten å vise noen av dem. De gir lidenskapelige uttalelser som at, «Jeg har aldri følt meg så lykkelig i hele mitt liv» med en fullstendig robotaktig stemme og uten bevegelse i ansiktet. Det høres ut som en alien som forsøker å forklare hvordan de forestiller seg mennesker kanskje føler.
  13. Du er den eneste som ser deres sanne ansikt. Andre vil syns de er den fineste personen i verden, selv om de blir brukt for penger, ressurser og oppmerksomhet. De bryr seg ikke fordi h*n distraherer dem med overfladisk ros og smiger (ofte gjennom sosiale nettverk) . Psykopater er i stand til å opprettholde overfladiske vennskap langt lenger enn deres intime forhold. I deres intime forhold må de til slutt kaste av seg masken, og vise sitt sanne jeg.
  14. Anklager deg for følelser de bevisst provoserer frem. De vil kalle deg sjalu etter å ha åpenlyst flørtet med en eks eller venninne, din søster eller bror av deg, slik at hele verden kan se. De vil så kalle deg klengete etter å ha bevisst ignorert deg i flere dager/uker.
  15. De kan ikke sette seg inn i hvordan du eller noen andre har det. Du prøver desperat å forklare dem hvordan de kanskje ville følt seg om du behandlet dem på samme måte, og de stirrer bare blankt tilbake på deg. De har ikke de samme følelsene som deg og eier ikke empati.
  16. Du er konstant involvert i samtaler om deres eks(er). Du kan deres navn, du vet alt om deres forhold – i hvert fall din partners versjon av historien. Eksen(e) blir et at de mest hyppige tema for diskusjon i deres forhold.
  17. Du oppdager at du må forklare de mest grunnleggende elementer av menneskelig respekt til en fullvoksen mann/kvinne. Normale mennesker forstår det grunnleggende konseptet av ærlighet og vennlighet. Ingen voksenperson burde måtte bli fortalt hvordan de får andre til å føle seg.
  18. Fokuserer på dine feil og ignorerer sine egne. Om h*n er 2 timer forsinket, ikke glem at du var 5 minutter forsinket til deres første treff. Om du peker på deres feil, vil de alltid raskt skifte fokuset tilbake til deg og dine feil og mangler.
  19. Plutselig og fullstendig lei av deg. Bruker taushet mot deg og blir veldig irritert over at du syns å være interessert i å fortsette det lidenskapelige, falske forholdet de skapte. Du er nå blitt en slitsom jobb for dem.
  20. Den ultimate hykler. De har ekstremt høye forventninger og krav til troskap, respekt og beundring. Etter idealiseringsfasen, vil de ikke gi noe av dette tilbake til deg. De vil bedra deg, være utro, lyve, fornærme og degradere deg. Samtidig som de forventer at du forblir perfekt.
  21. Noen ganger virker det som de har glemt hvorfor de skal være rundt deg. De adopterer ulike personligheter for ulike mennesker. Masker de setter på seg i løpet av et øyeblikk, som transformerer hele deres egen personlighet for å treffe ulike publikum. Det er alltid guffent når de glemmer seg ved et uhell eller roter med personlighetene sine og bruker feil maske på deg. Du vil begynne å føle at noe ved deres personlighet bare ikke stemmer. De forandrer ansiktsuttrykk som ellers er helt dødt når de er uten maske, språk, ordvalg og toneleie. Heter du for eksempel Foss, snakker de «fossisk» sammen med deg. Heter du Fredriksen, snakker de «fredriksensk» med deg. De har skapt en maske eller personlighet bare for deg og din krets.
  22. Et uvanlig antall «sinnsyke» mennesker i deres fortid. Enhver eks-partner eller venn som ikke kommer krabbende tilbake til dem vil mest sannsynlig bli stemplet som sjalu, bipolar, en alkoholiker eller annen infam sverting. Når det blir slutt mellom dere, vil h*n snakke om deg på akkurat samme måte, til deres neste offer – det nye byttet.
  23. Smigrer dine dypeste usikkerhet og sårbarhet. Om du er selvbevisst rundt utseende ditt, kaller de deg den mest sexy på planeten. Om du liker å underholde andre, vil de si du er den morsomste personen de noensinne har møtt. De vil også speile dine største fantasier, og spille en hvilken som helst rolle nødvendig for å vinne ditt hjerte og lure deg i nettet.
  24. Stadige kommentarer om hvordan du kler deg og ser ut. De prøver å forandre deg. Du blir besatt av utseende og legger merker til feil som mest sannsynlig ikke eksisterer. Under og etter forholdet, vil du bruke merkbart mer tid foran speilet.
  25. Du frykter at hver krangel kan bli den siste. Normale par krangler og diskuterer for å løse konflikter, mens psykopater gjør det klart at negativ kommunikasjon og dialoger vil sette forholdet på spill, spesielt krangler som angår deres adferd. Du ber om unnskyldning og tilgir raskt, ellers vet du de vil miste interessen for deg.
  26. Besatt av å ydmyke suksessrike, vennlige og blide mennesker. De fryder seg over tanken på at de kan ødelegge vennskap og forhold. Om du jobber hardt for å opprettholde mellom-menneskelig fred i din krets, vil de gjøre det til en misjon å røske alt opp med roten. Ingenting er hellig for psykopater, annet enn dem selv. Empatiske mennesker forakter de og bruker hemningsløst som batteri for å opprettholde egen eksistens.
  27. Gaslighting/psykisk terror. Konsekvent benekter de sin egen manipulerende adferd og ignorerer bevis når de blir konfrontert med det. De vil bli sinte om du prøver å motbevise deres vrangforestillinger med fakta.
  28. De forventer at du er tankeleser. Om de slutter å kommunisere med deg i flere dager, er det din feil at du ikke visste om «planene» de aldri fortalte deg om. Det vil alltid være selvbebreidelse som gjør at du godtar dette. Du tror det er din skyld.
  29. Egoisme og lammende behov for oppmerksomhet. De suger deg tom for energi og konsumerer hele livet ditt. Deres behov for beundring er bunnløst. Du trodde du var den eneste som kunne gjøre h*n lykkelig, men nå føler du at enhver med en puls kunne klart det samme. Sannheten er at INGEN kan fylle tomrommet i en psykopats sjel og en psykopat vil aldri bli frisk. Du kan ikke redde en psykopat.
  30. Dine følelser. Etter en historie med en psykopat, vil du føle deg gal, utmattet, sjokkert, suicidal og tom. Du vil endevende livet ditt, rive i stykker vennskap og bruke masse penger, på jakt etter svar og en eller annen grunn til at dette har hendt deg.
Hvem er psykopaten i froholdet
Hvem er psykopaten i forholdet?

NB!: Disse røde flaggene er tuftet på svar på en undersøkelse fra mer enn 1000 ofre for psykopati.  Du vil oppdage at normale, kjærlighetsfulle mennesker ikke trigger disse røde flaggene hos deg. Etter et møte med en psykopat, vil de fleste ofre streve med tillitsproblemer og være hyper-skeptiske til hvem de faktisk kan stole på.  Problemet vil svinge frem og tilbake en tid som en pendel. Du vil lure på om du har blitt absolutt gal – for du ønsker å tro en gammel venn eller ny kjæreste, men føler deg uvel ved å faktisk være sammen med dem. Med tiden vil dette gå over.

Husk også at dette er generelle røde flagg. Du kan oppleve flere eller færre, det kommer helt an på psykopaten og hvor lenge du har vært under deres terrorregime.

Finn en balanse mellom tillit og bevissthet

Å utvikle din intuisjon er en personlig prosess, men dette er verdt å ta med seg; verden er for det meste full av gode mennesker, og du ønsker ikke å gå glipp av dette fordi du har blitt såret og skadet. Det er også å la psykopaten seire. Bruk tid på å gå i deg selv og finne en balanse mellom tillit og bevissthet. Kanskje du oppdager en del forhold og mønstre i ditt liv det er verdt å ta en nærmere titt på. For hvert giftig forhold og mønster du kvitter deg med, jo flere sunne forhold og mennesker vil dukke opp.

Å gå i en psykopats felle kan skje den beste og de fleste. Deres unike evne er å se dine svakheter, utnytte dem, manipulere deg med dem, forvirre deg og slite deg ut. Slik vil de sakte eller raskt få kontroll på deg. De tror de spiller med frie hender, mens de alltid tar for gitt at du spiller med gjengse normer og regler. Psykopater er altså geniale skuespillere og bedragere, som snuser opp dine innerste svakheter, men de kjenner ikke dine styrker som til syvende og sist vil felle psykopaten.

Ingen kontakt noensinne igjen – er en grunnregel det er viktig å ta innover seg. Har du først brutt ut av nettet og fangenskapet til en psykopat, sørg for å aldri se deg tilbake og kutt absolutt all kontakt. Du vil aldri kunne være venn med en slik person etter det du har opplevd. Og hvorfor vil du ha en slik «venn» overhodet?  Innerst inne er alle psykopater feige fjols som er onde for sin egen forlystelse skyld.

Husk også at vi alle – tidvis – kan ha trekk som du kjenner igjen på denne listen, uten å være en psykopat. Husk også at en rusmisbruker kan ha en oppførsel som kan gjenkjennes her, uten at vedkommende er en psykopat. Forskjellen er at en rusmisbruker kan bli edru og kan behandles. En med andre diagnoser som depresjon eller psykoser kan også behandles. Det kan ikke en psykopat!

 

Still spørsmål – grav ned i detaljene og avslør løgnene!

En måte å avkle psykopaten er å stille mange spørsmål – grave i historiene tidlig. Hvilken skole ble du utdannet ved? Ble du uteksaminert? Hvilken stilling hadde du? Hvor lenge jobbet du der? Hva jobbet du med? Hva synest du om..? Psykopaten lyver og vrir seg unna, men desto mer detaljerte spørsmål du stiller – desto større sjanse har du for å avsløre vedkommende. Setter du psykopaten fast kan det tilsynelatende sjarmerende ytre forvandels brått til den sinte, forulempede, uforskammede – farlige – person du egentlig har foran deg.

Tabu!

BESTILL BOKEN I DAG

Tor Halstved ble fra han var tre til sju år seksuelt misbrukt av begge sin foreldre. Det var også grov vold med i bildet. I Tabu! forteller han for første gang om overgrepene. Dette er første gang en mann i Norge i bokform forteller om overgrepene han ble utsatt for. Tor vil sette søkelyset på kanskje det største sosiale problemet vi har i Norge, nemlig at svært mange gutter og jenter blir seksuelt misbrukt som barn.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Blir de utfordret på sine følelser; motiver, håp eller fremtidig blir psykopaten ofte provosert (for han har ingen «ekte slike følelser».) Svaret kan ofte bli pompøst, overdrevent og ikke sjeldent vil historien som kommer bli omskrevet til en tredjeperson. For blir psykopaten presset på dette, må det diktes en historie. Sannheten er ofte at psykopaten er mislykket i sin jobb og ikke på noen måte kan skilte med egne suksesshistorier selv om han fremstiller andres som «sine».

Psykopaten lurer alle

Det som er fryktelig for kjærester, ektefeller, barn og andre som står psykopaten «nær» er at de etterhvert ser alle disse sidene. For andre som ikke umiddelbart avslører psykopaten, naboer, kollegaer (så lenge han har jobb) og mer flyktige bekjente – oppleves psykopaten som rasjonell, fornuftig, kunnskapsrik og sjarmerende. De lykkes med bedrageriet og lurer alle – hele verden, mens ofrene, de som står psykopaten nær blir ødelagt.

Psykopater er like forskjellige som folk flest. De som scorer på alle trekkene er beint frem farlige, ofte voldelige og mange av de havner da også i fengsel. Alle de andre med psykopatiske trekk, eller «hverdagspsykopatene» som vi kaller dem, er de som holder kjærester, ektefeller og kollegaer i jerngrep og er helseskadelige.

LES OGSÅ:


Psykopaten – uten samvittighet | forskning.no

Men de aller fleste psykopater er ikke mordere. Takk og pris, tatt i betraktning at mellom to og tre prosent av menn tilfredsstiller denne diagnosen, og oppunder …

Psykopater kan slå på empatien | forskning.no

En psykopat er en person som både kan være overfladisk sjarmerende, manipulerende, som har lite skyldfølelse, og dessuten lite medfølelse med andre.

Psykopatenes språk | forskning.no

Psykopater bruker et mer rettferdiggjørende språk når de omtaler forbrytelsene sine, ifølge forskere som har analysert ulike morderes egne fortellinger.

Gjesping er smittsomt. Men hvorfor blir ikke alle like påvirket? En ny undersøkelse bestrider tidligere antydninger om at empati har noe med saken å gjøre.

Hva er en psykopat? Her er 50 kjennetegn

Hos www.hjelptilhjelp.no kan du lese mer om psykopati og hvordan du kan gjenkjenne en reell psykopat.

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (3)

  1. Maylill

    Etter flere år med terror fra en psykopat/narsissist, så blir vi sensitiv for å se slike trekk hos flere. Dette er veldig bra og nødvendig for å beskytte oss. Og det må vi få lov til. Noen ganger kan vi ta feil om at det er en psykopat, men det er uhyre sjelden. For vi har fått en unik innsikt og lærdom som vi kan ta med oss videre, og som vi kan hjelpe andre med. Hvis bare politiet og andre i hjelpeapparatet kan tro på oss, og la oss hjelpe dem å avsløre slike brutale og frekke voldsutøvere. Vi har jo selv blitt lurt, og vet hvordan. I hele Norge skulle det absolutt ha vært et team av politi, klinisk psykolog som kan om dette, privatdetektiv, lege, advokat, og ett eller to ofre i hver kommune som arbeidet sammen for å avsløre psykopatene, og sette dem til veggs. De er forferdelige umennesker (ikke vanlige mennesker) som gjør enorm skade i hele samfunnet. Psykiatrien flommer over av ofrene som kommer og vil ha hjelp uten at psykologene forstår hva problemet er. Det er Vi ofre som er kommet så langt at vi forstår det. Vi må få lov til å hjelpe når vi klarer det.
    Jeg tror at det finnes psykopater som legger inn kommentarer her på dette forumet. Men jeg tror ikke det er mange. Vi som har erfart og kan om dem, får ofte en feeling når vi ser hvordan de uttaler seg. Vi har en feeling som har vist seg å stemme med virkeligheten. Denne feelingen må da være en ressurs som vi kan bruke i et slikt team. Det føles veldig godt å kunne hjelpe andre når vi har empati og samvittighet.

    • Stigma

      Korekt. Har sett en og annen person her og på fb siden komme med arrogante, nedlatende og sarkastiske kommentarer. Gjerne manipulative. Ikke mange, men en håndfull. De forsvinner som oftest like fort som de dukker oppp..
      På fb siden kommenterer man jo selvsagt under eget navn og dèt kan glatt en psykopat du har hatt relasjon med fange opp :/

  2. Anonymym

    Leger, politi, politikere, advokater, psykologer osv. burde bli grundig analyserte i sine stillinger. Problemet er at mange av dem er psykopater. Derfor blir Psykopati på mange måter ikke en godtatt og akseptert diagnose. Vi blir på mange måter innen den store helheten altfor psykopatisk styrt. Mennesket er som naturen – ikke perfekt. Men i deres verden så er ett menneske bare ett objekt.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.