Hva betyr det egentlig å være psykopat? - Psykopaten

Hva betyr det egentlig å være psykopat?

Kan man kalle noen pyskopaten

Jeg sender dere denne lille artikkel fordi jeg er opptatt av temaet og kommer med et innspill, gjerne for å få tilbakespill.

LESERINNLEGG: Begrepet har etter min oppfatning to betydninger: (1) Som diagnose og (2) Som alminnnelig begrep/uttrykk.

Psykopat som diagnose

Av boken ”Psykopatene blant oss” fra 2011 fremgår det at man i hoveddiagnosesystemet i Norge ikke lenger har begrepet “psykopat”, men men sosiopat og antisosial personlighetsforstyrrelse. Likevel har man i følge boken  i Norge to mindre brukte systemer der det ene har begrepet psykopat og det andre psykopatiske trekk. Diagnoser må først og fremst gis av psykiatere.

Psykopat som alminnelig begrep/uttrykk

Det er først og fremst her ordet har sin anvendelse i dag og er omtalt i en rekke bøker og har mange oppslag fra nettsider, herunder psykopaten .info.

Det er forskjellig anslag på antall men mange mener ca. 2% av befolkningen og at det kan være ca. 100.000 i Norge. Om da hver av disse plager minst 5 er det ca. 1 mill som er psykopatofre. Samfunnet, herunder den såkalte “psykiatrien” tar etter min oppfatning ikke dette på alvor.

Det er antagelig veldig få som har faglig diagnose og det vil nok også da være hemmeligstemplet.

Bakgrunnnen for denne artikkel er at det er så mange såkalte ”fagfolk” blant leger, herunder psykiatere, psykologer, barnevernsfolk, helsepersonell m.fl. som sier at man ikke kan si psykopat. Det er altså etter min oppfatning feil og uttrykket som alminnelig begrep er viktig på grunn av de omfattende skader på andre som gjøres. Med benektelsen av uttrykket fra de nevnte fagfolk blir psykopatene en slags unevnelige hvite kuer.

Innholdet av de to begreper må antas like men som alminnelig begrep blir naturlig nok grensene som ved de fleste andre ord mer uklare. Hovedelementene vil nok være løgnaktighet, usannheter, vrangforestillinger, ovefladisk charm, manipulasjon, betydelig konfliktskaping, lovbrudd, løftebrudd, straffbare handlinger mv.. Det kan her også vises til forfatteren  Robert D Hare som har laget en skjekkliste på 20 elementer og et visst poengprinsipp for å si at  psykopati foreligger.

Psykopatenes evne til manipulasjon kommer blant annet på spissen i rettssaker. Advokat og psykolog Grethe Nordhelle hadde sett at manipulasjon alt for ofte vant frem i barnerettsaker og skrev en bok om dette: ”Manipulasjon.”

Dessverre ser det ut til at  boken ikke har forbedret dommeres og sakkyndiges vilje/evene til å trenge gjennom manipulasjon.

Skrevet av Jens A Sunde.

 LES OGSÅ:

Hjelpetilbudet for psykopat-ofre er åpenbart ikke godt nok

Personer som har levd med psykopater, fortviler om lite hjelp til å komme ut av de destruktive forholdene. KrFs helsepolitiske talsperson Olaug Bollestad tok i NRK til orde for et bedret hjelpetilbud.

Slik kommer du deg unna psykopaten

Doktoronline går gjennom et av de mest omfattende diagnosesystemene for å klassifisere en psykopat, en sjekkliste utarbeidet av den kanadiske psykologen Robert Hare. Robert Hares “Psychopathy Checklist”.

Kan psykopati behandles?

I Psykologitidsskriftet spørres det om psykologen er psykopatens nyttige idiot, og terapisituasjonen hans lekegrind? Det er lite trolig at alle med psykopatidiagnose vil ha utbytte av behandling, men det er forhastet å avvise at behandling kan ha positiv effekt for mange.

Behandling av psykopater

Hos www.webpsykologen.no spørres det om man bør tilby psykiatrisk behandling hvis psykopaten oppfører seg antisosialt som følge av følelsesmessig underernæring? Behandling har liten eller ingen effekt på antisosiale symptomer. Hva gjør vi da?

Slik avslører du sykelig sjalusi

Les mer på www.klikk.no om enkelte personer som lider av sykelig sjalusi som opplever enormt sterke følelser av mistro mot kjæresten sin, selv om det er ubegrunnet.

Ut av psykopatens klør

Jeg vil råde alle som havner i min situasjon til aldri å bortforklare, unnskylde og holde ut med en som mishandler familien sin. Hun og barna hennes har betalt en høy pris for hennes tro, håp og kjærlighet gjennom 18 år.

Slik forlater du en psykopat

– Psykopater er like ulike som oss andre, men de er veldig ofte manipulerende. De kan til å begynne med si at de elsker deg og overøse deg med roser – men etter en stund er du «stygg og ubrukelig», sier Aud Dalsegg til KK.no.

—-

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne leserkommentaren? Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. E-post på oppgis, men blir ikke vist noe sted. 

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som “Leserhistorie – med egne ord”? Send til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer den og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt og vil gjøre det under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om du ber om det sender vi deg teksten til gjennomsyn før den legges ut.

Husk at mange finner hjelp og trøst i å lese andres historier og lære at de ikke er alene om sine opplevelser!

Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er for mange en stor hjelp å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.

8 Comments

 1. Anonym

  March 5, 2016 at 11:54 pm

  Anklager en seriøst noen for å være psykopat, så kan en selv bli stemplet som den med alvorlige problemer. Hvorfor er f.eks betegnelsen Sosiopat akseptert?

  • Inger Vibeke L Haugen

   March 13, 2016 at 7:22 pm

   Psykopat hører vi f.eks ofte fra de unge som et “mobbeord”.

   Man anklager ingen for å være psykopat før en har søkt profesjonell hjelp. For eksempel blir vi ganske alene fordi man i lang tid ikke tror det som skjer/blir sagt,og at ikke alle er voldelige. Min samboer drakk for mye, jeg trodde ikke psykopater drakk? Men det gjør de.

 2. Inger Vibeke L Haugen

  March 13, 2016 at 7:38 pm

  Ordet psykopat brukes i mange sammenhenger kanskje fra de unge som et “mobbeord”

  Ikke alle psykopater er voldelige, “dessverre” fordi da hadde man kanskje noen blåmerker som bevis. Man søker profesjonell hjelp for å forstå, man er alene fordi det er vanskelig å prate om noe som er så ille at man selv ikke forstår. Man blir slått “innvendig”.

 3. Anonym

  March 29, 2016 at 7:44 pm

  Den klassiske kommentaren jeg har fått når kortene har blitt lagt på bordet til fagfolk er; Er hun rusmisbruker?
  Har ikke det som unnskyldning.

 4. Shrink

  July 22, 2016 at 10:39 pm

  Mener å ha lest et sted at det betyr psykisk smerte. Du har rett i at det bør være fagfolk som stiller diagnosen. Men det vi kan gjøre, og som Hare har skrevet, er å være ekstremt oppmerksom på de som sirkler rundt våre svake punkt. Ingjald Nissen og Marie France Hirigoyen skrev noe tilsvarende.

 5. Anonymious1

  April 8, 2017 at 6:04 am

  Selvom begrepet psykopati mfl ikke er stuerene nok til å andvendes innen helse og medisin, betyr det ikke at psykopati og psykopater forsvinner for det.
  De som fabrikerer begrep og benevnelser innen helse og medisin må snarest råd er, komme med alternativer til dekkende stue-rene begrep for psykopati narssissisme sosiopati narkopati m flere slik at dette omfattende og livsfarlige problemet som dessværre også er dødelig for svært mange psykopatofre, ikke stues vekk blir liggende i dvale i påvente av noe så bakstrebersk og banalt som ideer om stue-rene benevnenlser og begrep..!

 6. Annonym

  April 8, 2017 at 9:26 am

  Hei.Eg har litt eg vil sei eg er enige i at Psykiatrien ikkje tar dette på alvor det har eg og opplevd at dei ikkje gjere.

 7. Stig Riesto

  January 27, 2019 at 5:33 pm

  Psykopater fins! Men de er ikke som Hannibal Lecter og Jack Torrance.

  De er dine venner, kjærester, ektefeller, slektninger og kolleger.

  Felles for dem alle er at de besitter en overfladisk sjarm (maske), som de bytter på avhengig av omgivelsene. De er ofte svært godt likt og det utstråler nærmest en magisk glans av dem. For sine aller nærmeste derimot, bak lukkede dører, er de tyranner og monstre!

  De er også svært manipulerende og kalkulerte, de skaper kaos overalt hvor de går. De kan med glatthet sno deg rundt lillefingeren og få deg til å danse for seg, uten at du selv skjønner hva som skjer.

  De er mestere på å spille folk opp mot hverande, kun for sin egen forlystelse.

  De eier hverken empati, medfølelse, evnen til kjærlighet eller fnugg av egen personlighet. Derfor går livene deres ut på å bryte ned disse egenskapene hos sine ofre. Da det ses på som et tap for dem at andre er i besittelse av noe de selv ikke har.

  De er høyst ustabile og uberegnelige og kan derfor være meget farlige.
  Derimot er de også tomme og stakkarslige innvendig. paradoksalt nok

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.