Du er ikke verdt en dritt - Psykopaten

Du er ikke verdt en dritt

For-Shame-382x450

Psykopater har som kjent ingen evne til å føle empati for andre mennesker. De bryr seg ikke om de sårer, skader eller trakasserer andre. De evner ikke å ta inn over seg at du blir lei deg, at du har det vanskelig eller at du trenger hjelp.

Etter at denne bloggen ble lansert for fem dager siden har over 25.000 mennesker vært innom og lest de første innleggene. Mange har sendt inn sine egne historier, og mange har i kommentarfeltet gitt uttrykk for at de grøsser når det leser hva jeg skriver og at de kjenner seg igjen. Dere skal huske at denne bloggen ikke skrives av en fagperson, en psykolog eller en lege. Dette er kun egne erfaringer og egne opplevelser.

Jeg har levd sammen med et menneske som ikke har vist noen form for anger, medfølelse eller skyldfølelse. Han var kontrollerende av natur, innskrenket min frihet, reduserte min selvfølelse, sykelig sjalu i gitte situasjoner, fikk meg til å gå på tå hev og jeg tilpasset meg hans behov i de aller fleste situasjoner.  Nå skal jeg fortelle deg hva som skjedde da jeg begynte å gjøre opprør mot hans kontrollbehov.

Han kunne simulere vondt i brystet og ble lagt inn flere ganger på legevakten med mistanke om hjerteinfarkt. Det var aldri noe feil med prøvene, men det skremte meg like mye hver eneste gang. Han truet med å ta livet sitt, stakk av og gjorde seg utilgjengelig for både meg og andre. En gang gikk det så langt at jeg tok kontakt med politiet fordi han verken svarte på telefon eller tekstmeldinger. Hans intensjon var selvfølgelig å skremme meg såpass mye at jeg ikke trosset hans vilje engang til. Hva var det  som utløste en sånn adferd? Jeg hadde sagt ja til å jobbe 15 timer konsulent i uken. Det ble vanskelig for ham. Det passet ikke ham, og han ville helst at jeg skulle være hjemme med vårt felles barn. Etter et raseriutbrudd stakk han til skogs og ga meg beskjed om at han skulle gjøre det samme som en norsk kjendis nylig hadde gjort (å ta sitt eget liv). Da han ikke ga lyd fra seg etter 8 timer ”i skogen” tross gjentatte oppfordringer om å melde tilbake, gikk jeg de tunge skrittene ned til politistasjonen. Der var jeg heldig og møtte en betjent som hadde egne erfaringer med problematikken. Det ble en god og personlig samtale, selv om jeg gråt mesteparten av samtalen. Mens vi sitter der ringer han plutselig og sier kaldt “han er kommet hjem”.  Ikke så mye som et eneste ord ”unnskyld” eller ”jeg er lei meg”.  Jeg fikk meg en kratig støkk, og det tok lang tid før jeg klarte å legge denne hendelsen bak meg, Dagen etterpå viste kvitteringer i bilen at han hadde vært på et kjøpesenter like i nærheten. Den redelsen han satte i meg, som nybakt mor – den kan vanskelig beskrives. Om han hadde tatt livet sitt ville det ha vært min skyld. Neste gang jeg fikk en telefon om nye konsulentoppdrag turde jeg ikke nevne det for ham. Mange henvendelser takket jeg nei til i frykt for at han skulle gjøre alvor av truslene. Der og da skjønte jeg ikke hva jeg ble utsatt for. I dag har min psykolog forklart meg at en psykopat ikke gjør alvor av slike trusler. Det er kun for å spre frykt og for å skremme. Spille på din samvittighet, presse deg til å føye hans behov og få det som han vil.

Et drøyt halvt år etter denne selvmordstrusselen oppdaget jeg at han hadde en affære på si. Den unge kvinnen var en utenlandsk vaskehjelp og jobbet for ham på kontoret. Mobiltelefonen hans var full av sex-meldinger, men like forbannet nektet han for at han hadde vært utro. I et munnhuggeri fikk jeg likevel slengt til meg at ”jeg fikk som fortjent, når jeg hadde trosset ham og tatt den jobben”. Med andre ord, hvis du ikke gjør som jeg sier og som jeg vil så straffer jeg deg med utroskap.

Psykopater tar ikke fem øre for å lyve. De lyver til alle, og mange spiller på din samvittighet. Det er du som gjør livet vanskelig, det er psykopaten som er ”offeret”. Derfor er det du som må endre din livsstil. De fleste av oss blir forvirret, vi blir utslitt og vi mister selvrespekten. Det blir ikke noe igjen av deg.

Hans utroskap ble likevel begynnelsen på slutten for vårt forhold. Jeg begynte å se på ham med forakt. Ikke ba han om unnskyldning, og ikke var han lei seg. Det er aldri et godt utgangspunkt for å starte opp igjen på nytt. Dermed begynte forakten min å vokse. Jeg begynte å se på ham med nye øyne. Jeg syntes han var patetisk, og jeg begynte etter hvert å føle en avsky for at han gjorde og alt han sto for. Utroskapens pris. Gift for ekteskapet.

Du blir aldri fri fra en psykopat som er far til dine barn, men du kan ta mye av livet tilbake. Jeg var heldig og fikk komme i god terapi. Jeg ble forklart at dette ville ta lang tid. Det har det gjort. Jeg fikk en sterk formaning undervegs i terapien; det viktigste du nå gjør er å sørge for at dette ikke skjer en gang til.

………………………………

Du er velkommen til å legge igjen en kommentar til dette innlegget. Klikk på “Leave a comment” nederst i artikkelen. Da fremstår du som den du er logget inn som – med ditt navn.

Vil du kommentere anonymt eller har du en historie du har lyst til å dele med våre lesere?  Da kan du sende en email til leserhistorie@gmail.com eller benytte kontaktskjemaet under:

Alle kommentarer og innlegg leses av oss før de publiseres. Dette for å være sikre på at ingen kan kjennes igjen i det som skrives. Kommenterer du eller deler din historie anonymt er det ingenting i innlegget som kan knyttes til deg.
Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Psykopati er skambelagt, og det eneste som hjelper ofrene er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.
Klikk  på overskriften til artikkelen så får du en deleknapp nederst på siden.
Du er også velkommen til å følge bloggen! Legg inn til e-mail adresse oppe til høyre på siden. Da vil du motta en epost hver gang vi publiserer et nytt innlegg.

2 Comments

  1. unni nordli

    July 8, 2014 at 8:35 am

    Jeg var sammen med en psykopat i 5 år.Da skulle han plutselig kvæle meg,sa han.jeg kjempa for mitt liv og kom faktisk løs fra ham.Ringte ei venninne,så hun kom og kjørte meg til Legevakta og Politiet,så jeg fikk anmeldt ham,.Nå er jeg kvitt ham!Men jeg savner hans gode sider,når han hadde det! Men psykopater,er IKKE noe å spare på!De er jo syke,men det vil de jo ikke innrømme,er så gode til å prate for seg —(-/

  2. tgrobstock

    July 21, 2014 at 4:35 pm

    Godt du kom deg unna! Voldelige psykopater er av det absolutt farligste slaget. En ting er den terror de utsetter deg for psykisk, som er livsødeleggende i det lange løp men når de tar til vold er de bokstavelig talt livsfarlige. Du får aldri en ekte psykopat til å innrømme feil; det er alltid deg det er noe feil med. Lykke til videre! Snu ryggen til og lev et godt liv langt vekk fra psykopaten! Sommerhilsen 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.